fbpx

Wegańskie bananoffee w słoiczku

Wegańskie bananoffee to zdecydowanie mój numer jeden wśród deserów. Jest słodki, ma bitą śmietanę i owoce. Do tej wyliczanki dorzucę jeszcze, że szybko się go robi i nie trzeba nic piec. Jak dla mnie same plusy! Tym razem przygotowałam go w wersji słoiczkowej. I to jest super opcja, gdy ktoś chce sobie wymienić banany na maliny! Więc gorąco polecam 🙂

Na blogu znajdziesz też inne słoiczkowe desery. Na przykład Wegańskie serniczki bez pieczenia i bez cukru czy Najlepszy pudding chia z mango. Wszystkie są pyszne i zdrowe, więc masz w czym wybierać. Testuj i jedz zdrowiej każdego dnia!

Wegańskie bananoffee bez cukru

Składniki na 4 porcje

Spód
1/2 szklanki migdałów
4 daktyle, opcjonalnie
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
szczypta soli
1 banan albo inne owoce

Toffee
1 szklanka daktyli

Bita śmietana
400 g śmietanki kokosowej (albo innej roślinnej) 15%

Przygotowanie

Spód
Jeśli będziesz dodawać daktyle do spodu, to zalej je gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Ale ostrzegam, że ten deser jest mega słodki i następnym razem odpuszczę je sobie w spodzie 🙂

Migdały lekko podpraż na suchej patelni, a gdy ostygną zmiksuj je na drobny pył. Następnie dodaj odcedzone daktyle, szczyptę soli i olej kokosowy i zmiksuj wszystko na klejącą masę. 

Tak przygotowaną masę wyłóż do słoiczków, dokładnie dociśnij i wyrównaj.

Na wierzch masy wyłóż banana, pokrojonego w talarki albo inne owoce. A następnie schowaj słoiczki do lodówki.

Toffee
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Następnie odcedź je, ale nie wylewaj wody, i dokładnie zmiksuj. Co jakiś czas dodawaj po łyżce wody z moczenia daktyli. Miksuj, aż do uzyskania lejącego się kremu. Tak przygotowane toffee wyłóż na przygotowany wcześniej spód w słoiczkach.

Bita śmietana
Śmietankę kokosową ubijaj na najwyższych obrotach przez kilka minut. Gotową bitą śmietanę wyłóż na toffee, a wierzch oprósz kakao. Gotowe bananoffee włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.

Smacznego!

A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!

Więcej prostych i pysznych przepisów, tym razem na śniadania, znajdziesz w moim bezpłatnym ebooku.

śniadania do pokochania
.