Wegańskie bananoffee to zdecydowanie mój numer jeden wśród deserów. Jest słodki, ma bitą śmietanę i owoce. Do tej wyliczanki dorzucę jeszcze, że szybko się go robi i nie trzeba nic piec. Jak dla mnie same plusy! Tym razem przygotowałam go w wersji słoiczkowej. I to jest super opcja, gdy ktoś chce sobie wymienić banany na maliny! Więc gorąco polecam 🙂
Spód 1/2 szklanki migdałów 4 daktyle, opcjonalnie 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego szczypta soli 1 banan albo inne owoce
Toffee 1 szklanka daktyli
Bita śmietana 400 g śmietanki kokosowej (albo innej roślinnej) 15%
Przygotowanie
Spód Jeśli będziesz dodawać daktyle do spodu, to zalej je gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Ale ostrzegam, że ten deser jest mega słodki i następnym razem odpuszczę je sobie w spodzie 🙂
Migdały lekko podpraż na suchej patelni, a gdy ostygną zmiksuj je na drobny pył. Następnie dodaj odcedzone daktyle, szczyptę soli i olej kokosowy i zmiksuj wszystko na klejącą masę.
Tak przygotowaną masę wyłóż do słoiczków, dokładnie dociśnij i wyrównaj.
Na wierzch masy wyłóż banana, pokrojonego w talarki albo inne owoce. A następnie schowaj słoiczki do lodówki.
Toffee Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Następnie odcedź je, ale nie wylewaj wody, i dokładnie zmiksuj. Co jakiś czas dodawaj po łyżce wody z moczenia daktyli. Miksuj, aż do uzyskania lejącego się kremu. Tak przygotowane toffee wyłóż na przygotowany wcześniej spód w słoiczkach.
Bita śmietana Śmietankę kokosową ubijaj na najwyższych obrotach przez kilka minut. Gotową bitą śmietanę wyłóż na toffee, a wierzch oprósz kakao. Gotowe bananoffee włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
Smacznego!
A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!
Więcej prostych i pysznych przepisów, tym razem na śniadania, znajdziesz w moim bezpłatnym ebooku.
Pobierz bezpłatnego ebooka
‘ŚNIADANIA DO POKOCHANIA’!
Znajdziesz w nim 21 przepisów bez mięsa, nabiału i cukru, na dobry początek dnia!
Dziękuję!
Sprawdź proszę swojego maila i potwierdź subskrypcję. Tylko wtedy będę mogła Ci przesłać bezpłatnego ebooka 'Śniadania do pokochania'
Lubisz ciasteczka? Ja też! Dlatego używam ich na mojej stronie. Ale nie martw się są bez cukru!ROZUMIEMWIĘCEJ INFORMACJI
Polityka plików cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.