fbpx

Jak ułożyć zdrowy posiłek?

Jestem pewna, że nie masz wątpliwości, że zdrowie to podstawa. Pewnie nie raz się przekonałaś, że gdy dopadnie Cię kolejne zapalenie zatok czy przeziębienie, gdy męczy Cię ból głowy albo przewlekłe zmęczenie, ciężko Ci ogarniać życie. Ciężko bawić się z trzylatką w berka, skupić się na projektach dla klientów czy nawet odpoczywać, czytając książkę.

Teraz chciałabym, żebyś wiedziała, że zdrowie to nie jest coś, co Ci się przydarza. Masz ogromny wpływ na to, jak się czujesz każdego jednego dnia. Twoje zdrowie w dużej części, bierze się z Twojego talerza. To, co trafia do Twojego żołądka i jelit, a następnie jest wchłaniane, staje się częścią każdej jednej komórki Twojego ciała. Może Cię wzmacniać albo zatruwać. To dlatego, tak bardzo namawiam Cię, żebyś jadła zdrowsze posiłki.

Zdrowsze, czyli jakie?

Pamiętaj, że masz po prostu jeden żołądek i nie zmieścisz w nim wszystkiego. To od Ciebie zależy, co do niego wrzucisz. Czy dojrzałe i pyszne warzywa i owoce, które wzmocnią Twoją odporność i ciało. Czy pseudo jedzenie z paczki, które obciąży Twój układ odpornościowy i sprawi, że będziesz częściej chorować. Dlatego wybieraj mądrze, to co przyniesie Ci najwięcej korzyści. 

Stawiaj na produkty bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik, antyoksydanty. A całkowicie sobie odpuść te pełne cukru, nasyconych tłuszczów czy oczyszczonych zbóż. 

Jak ułożyć zdrowy posiłek?

Twoje posiłki powinny składać się z produktów, jak najmniej przetworzonych i, jak najbardziej różnorodnych. Najlepiej, gdy połowę talerza zajmują warzywa i owoce, a druga połowa jest podzielona pomiędzy produkty z pełnego ziarna i źródła dobrego białka. Tak skomponowany posiłek dostarczy Ci wszystkiego, czego potrzebujesz i nie będziesz musiała męczyć się liczeniem kalorii czy makroskładników.

To jest cały sekret. Bez problemu to ogarniesz. Zacznij od dzisiaj!

Po pierwsze warzywa i owoce

Układanie posiłku zacznij od warzyw. Niech staną się jego podstawą, a nie skromnym dodatkiem. Możesz jeść je w dowolnych ilościach i zawsze prosić o dokładkę. Stawiaj na różnorodne kolory i rodzaje, bo każde warzywo ma unikalne właściwości.

Jeśli chodzi o owoce to mogą być dodatkiem do posiłków, deserem lub przekąską. Wybieraj owoce zamiast słodyczy, to zawsze przyniesie Ci więcej korzyści. W Twoim codziennym menu nie może zabraknąć owoców jagodowych — malin, truskawek, borówek, jagód, granatów, czereśni, wiśni, jeżyn, porzeczek i innych, bo to najzdrowsze z owoców. 

Po drugie produkty z pełnego ziarna

Płatki owsiane górskie, kasza jaglana, kasza jęczmienna, kasza gryczana, dziki ryż, komosa ryżowa, amarantus, chleb żytni na zakwasie, makarony razowe.
Produkty z pełnego ziarna dostarczą Ci energii do pracy, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika i składników mineralnych – żelaza, cynku, magnezu. Są bardziej sycące, niż produkty z białej mąki, i zapewniają stały poziom energii po posiłku.

Po trzecie źródła zdrowego białka

Stawiaj tutaj na dobrej jakości jajka i rośliny strączkowe – ciecierzycę, soczewicę, fasolkę, bób, groch i groszek. Strączki są wyjątkowe, bo dostarczą Ci wszystkiego, co najlepsze w królestwie zwierząt i roślin, a są przy tym wolne od nasyconych kwasów tłuszczowych, sodu czy cholesterolu. Zawierają zdrowe białko, żelazo, cynk, kwas foliowy, błonnik, potas. Więcej o tym dlaczego warto jeść strączki i, jak wprowadzić je do swojego menu przeczytasz we wpisie: Jak jeść więcej strączków?

Jeśli jesz mięso albo ryby, nie musisz z nich od razu rezygnować. Najważniejsze, żebyś wybierała produkty, jak najlepszej jakości i, jak najmniej przetworzone. I jadła je maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Dodatkami do takiego posiłku są:

  • zdrowe tłuszcze w postaci orzechów, nasion, awokado, oliwy z oliwek, siemię lniane (więcej o siemieniu lnianym poczytasz TUTAJ)
  • zioła i przyprawy, w szczególności kurkuma
  • woda do picia
  • indywidualnie dobrana suplementacja

Co dalej?

Pamiętaj proszę, że to są ogólne założenia, teoria. I od tego możesz zacząć. Ale pamiętaj też o tym, że Twoje posiłki nie muszą być turbo zdrowe. Teraz, od razu. Jedz to, co lubisz i każdego dnia ‘uzdrawiaj’ swój posiłek coraz bardziej. No i nie daj sobie wcisnąć gotowej diety, ‘idealnej dla każdego’, których jest mnóstwo na rynku. Tutaj bardzo ważne są między innymi  wyniki Twoich badań, obserwacja siebie, analiza tego, co i dlaczego jesz, dostosowanie posiłków do Twojego trybu dnia. Warto ogarnąć to porządnie i mieć pewność, że niczym sobie nie zaszkodzisz. 

Trzymam za Ciebie kciuki najmocniej, jak się da! Powodzenia!

A tutaj coś jeszcze dla Ciebie!

Zdrowsze odżywianiem możesz zacząć od pysznych i pożywnych śniadań. Pobierz bezpłatnego ebooka, w którym znajdziesz aż 21 prostych i zdrowych przepisów.

śniadania do pokochania
.